ad ld

Tuesday, May 4, 2010

Uols Penah Makan Nih? MABLES

Salam.. Makan apa lunch td uols? Makan nasi? Makan angin or makan hati jek? Err, gurau je ehehe.. Ni nk cer lg bab blk kg last week, ada lgi kan..huhuhu..
Uols penah makan sate ikan cmni? Kt kg ada la kan, tp kt bandar besar mcm K.L tu nan ada lah. Makan ni mmg bt kami tingat zaman skolah rendah dlu2. Kuar je pagar skolah kul 1.10pm, compem bli sate ni dlu b4 blk umah. Nostalgia tuhh, skang ni dgr bunyi loceng cmtu pn dh rindu kembali, uhuks..


Last week masa kt kg I, tgh borak2 dgn Ma tetiba bunyi loceng cmtu. Adik I yg bongsu trus suh motor tu benti dpn umah.
Tya dia,' brp sen 1?' --> 10sen.
I: Hah!! biar btul 10sen 1. Nk bli brp Be?
Hubby: Raya la kita ginih. Bli 10.
I: Cukup ko sepuluh Be?
Hubby: 10 hengget!!!! Cukup?
I: Huhu.. byok tu.. larat ke nk makan?
Hubby: Serius ni. 10 hengget ok..

Pastu hubby suh org tu bt 1 hengget every pack. Lama giler dia bakar sate tu, 100 cucuk beb, mau x lama. Ada la jugak sorg dua anak jiran yg duk Q kt situ dpt makan free. Kata hubby,' Amik sorg satu pek sate yg dh masak tu, pastu gi main jauh2'. Gelak je Ma Abah I dgr menantu dorg bt lawak cmtu. Apa punya menantu daa..huhu..

Mmg x dan masak serentak pn, masak je trus amik makan. Sgt sedap beb, berbaloi2. Tgh asik melantak tu, then hubby kata dh nk abis ni, tambah lg 2 hengget. Kot2 hanim nk lagi.(tambah utk anak ke utk diri sndri Be?) uhuks..

-> 120 cucuk ditelan sekelip mata, plus dpt free sosej 6 cucuk. Burpp..Alhamdulillah.

-> Sila refer jugak n3 nih Love Is Cinta.

21 comments:

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

eehh ehhhkkhh kat mana nie.. satu sate 10 sen.. tolong bawak mimie kesana untuk menikmati sate 10sen.. seyes telan ayaq liur.. dah la tadi waktu rehat melayan naruto shipudden dan tak makan.. padan muka... hahahaha


*drooolingg *

SyidaMislan said...

mana nak cri sate ikan ni?
susah nak jumpa skg. rege dia still sama ek?

Kancilbiru said...

sedapp tu...susah nak jumpa dah sekarang ni. last makan masa pegi kelantan haritu..sedapnya!~

Mamamya said...

uihhh...murahnyer..skrg nie sate semuanyer 50 sen w'pun rupa bentuknyer layak di jual 10 sen...huhuhu...
mana nak dapat sate ikan ni selain dr kat kelantan yer...?

Zaidah said...

zai tak pernah makan sate ikan...ikan ape yerk yang dibuat sate...pas tu murah plak tu...

BIONIC WOMEN said...

salam..
hehe..lotceng..hehe
kenal pun bila berkahwin dengan org kelantan..ni wat x sabar nak kelik klate nih..kat kl ader gak org jual tapi ikan nyer dah kelaut..tepung jer yg penuh..macam nak tercabut gigi ngunyah
kalau kat Tere tu, masih 10sen..pastu bakar panas2 atas basikal..
penjual tu akan tanya nak kuah pedas ko manis?
hehe..indunyer kg itu..

TuYa said...

salam kak..
Tuya selalu gak amkan bila balik kg Eri kat Gua Musang tu..
depan rumah Ma ade gerai jual makanan ringan nih,sbb kat situ tmpat ketapi berenti turun n amik org..

harga pun masih sama..10sen secucuk..makan panas2,sedap!!!!

uihhhh..terliur lak ai..

mun-e said...

nakkkkkkkk!!!

Ena said...

ena tau sate tu.. memg makan la banyak mane pongg dok kenyang2.. huk huk.. kalo kenyang pun kejap jekk pastu kompem lapar balik nanti sbb ye la.. sate ikan!.. heheh

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

selalu balik kelate tak penah jupe pun... nngeee

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

ada lg sate 1osen.. huhu.. ikan kalo wat sate ke fizh ball ke fiza tak reti sgt nk mkn..hehe.. kalo ayam dging suma sebat..

tapi gmbr tu kcik sgt.. close up cikit kasi terliur..ekeke

puterikurekure said...

wahh!!!
seposen jek? murah gileeeee~

teringin nak rasa. hehehe~

Mama Hanim said...

Mimie: hehe.. sate ni kt kelate la. mmg best woo.. kebykan jual depan skolah rendah la klu kt kelate. skali try compem nk lagi hehe..

Mama Hanim said...

Syida: tiap kali blk kelate compem cari sate ni.. tp x semua nya best, ada gak yg jd gatal2 mulut lps makan n rege pn x sama. ada gak yg jual 20sen/cucuk.

Kancilbiru: mmg sedap.. hr tu ada gak try bli kt depan skolah area Kuala Kedah, tp kurang 'kick' la kuah dia.

Mama Hanim said...

Mamamya: klu seb baik jmp 10sen/cucuk. tp ramai gak yg jual 20sen.
Kt kedah pn ada tp rasa dia lain skit..

Mama Hanim said...

Zai: kena try dulu tu bru tau best ke tak..hehe..
biasa dorg guna ikan kembong..

Bionic Women: perhh.. mesti power nih, nama pn bionic kan..hehe..

Btul tu, lotceng nama glemer kt kelate la..huhu..
Tere Kok Lanas meme femes lotceng nih, sgt mables. Pandai doh demo kecek kelate dih, tabik arr..hehe..

Tq sudi mari sinih..

Mama Hanim said...

Tuya: salam tuya..
oo cmtu ye.. rezeki tuya smp bumi kelate la tu, klu kt johor xde kot.

mmg sedap kan, haishh rasa lapar plak..

Mama Hanim said...

mun-e: boleh2, tp slang bahasa tu kena tuning jd kelate lah..hehe..

Ena: ehehe.. sbb tu kena bli byk2, mmg tak mengenyangkan tp baik utk kesihatan, senaman gusi..ahaks..
-ayat cover tu--

Mama Hanim said...

Mimie: heran sugoh cik puan mimie nih.. bilo masa pulok kg dia di kelate? x penah cer pun..hehehe.

Mama Hanim said...

Mrs.Fiza: ada lagi 10sen tp kena tgk tempat gak.. ada rezeki dpt murah..

Emmm, kami plak belasah je makan, asal sedap n halal..ehehe..

Mama Hanim said...

Puteri: nti ada masa gi lah jln2 kelate..
duk seminggu compem naik 1kg coz byk makanan best kt sana.. hehehe..