ad ld

Thursday, August 19, 2010

Mayat Bayi Ditemui Dibuang Dalam Tong Sampah Hospital Melaka

Salam.. Lately makin menjadi jadi gejala buang bayi. Ada gak pendapat mybe berkaitan bulan 11 n 12 last year byk agenda kot, sempena musim cuti sekolah la, sambut new year la, cuti perayaan n mcm2 lagi lah.. Sedih tgk picca bayi2 x berdosa yg dibuang tanpa peri kemanusiaan tu.. Apa nk jadi daaa...


Ni plak kes terbaru, buang bayi dlm tong sampah di Unit Kecemasan Hospital Melaka. Jom baca cer petikan tu..

MELAKA: Mayat seorang bayi lelaki ditemui dalam tong sampah di Hospital Melaka di sini, hari ini. Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka, Asisten Komisioner Mohd Adnan Abdullah berkata, sehubungan itu polis menahan seorang wanita berusia dalam lingkungan 20-an di hospital itu dan teman lelakinya, 20-an, di Batu Berendam di sini.

Beliau berkata, pada jam 7 malam semalam, polis menerima laporan daripada seorang pegawai perubatan di Hospital Melaka mengenai seorang pesakit wanita yang disyaki mempunyai kesan baru melahirkan anak. "Pengadu melaporkan wanita itu mendakwa melahirkan bayi di dalam tandas di hospital itu dan membuangnya ke dalam tong sampah di kawasan wad kecemasan," katanya. "Berikutan itu, polis membuat pemeriksaan di semua tong sampah dan bayi yang dalam keadaan sempurna itu ditemui oleh anggota Unit Forensik polis dalam sebuah tong sampah besar pada jam 1.55 petang ini," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dan membuang mayat secara sulit, yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali. Mohd Adnan berkata, sejak awal Januari lalu, sebanyak lima kes pembuangan bayi dilaporkan di negeri ini. - hmetro

7 comments:

LYaFRINA said...

Ya allah...
kesiannya baby x bdosa ni..
skarang makin mjadi...
xtau nk kate ape...

**hakikatnya... inilah tanda akhir zaman.. pembuangan bayi bersepah-sepah..disitu-sini sprti mbuang smpah di merata-rata...

mamalieyna said...

taktau nak kata apa lagi kan..menjdi2 betul..sedih la..!

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

saw this pic early in the morning kat utusan.. sayu jeee.... sian bb tuh.. bulan ramadhan kan nie.. kenapa bb tuh tak diberi peluang utk hidup.....???

// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

Zaidah said...

ciannyer baby yang tak berdosa....sedih...

zue @ annaleeya said...

makin menjadi2... diaorg nih mcm mencabar pihak berkuasa plak... yerlah baru ckp hukuman buang bayi, akan dihukum mati, tp tak jgk serik2...

tak sggup tgk gambo baby tuh... terus tingat anak2 kt umah kan???

~ain said...

berbaloi kah hukuman itu? tak tahu mikir betul la... (huh, cakap byk pun tak guna...)

mumyShaneQeisha said...

kesiannya bayi yg x berdosa tu..
tak ada hati dan perasaan sungguh pasangan yang melakukan perbuatan ini.harap mendapat balasan yg setimpal kan