ad ld

Saturday, June 19, 2010

TIPS : ISU ANAK LEWAT BERCAKAP

“ANAK saya berusia dua tahun tetapi masih belum bercakap. Bukan tidak boleh atau tidak faham percakapan orang tetapi apabila ditanya, dia hanya menjawab sepatah dua.

“ANAK saya berusia dua tahun tetapi masih belum bercakap. Bukan tidak boleh atau tidak faham percakapan orang tetapi apabila ditanya, dia hanya menjawab sepatah dua.

“Namun apabila sepupunya yang tua setahun daripadanya datang ke rumah, banyak juga perkataan keluar daripada mulutnya,” keluh seorang ibu bercerita mengenai anaknya.

Sebenarnya ada ramai kanak-kanak yang boleh dikategorikan sebagai lewat bercakap. Dianggarkan lima hingga 10 peratus kanak-kanak mengalami gangguan perkembangan yang menyebabkan proses penguasaan bahasa dan percakapan menjadi lambat.

Ibu bapa perlu tahu, perkembangan bahasa tidak hanya merujuk kepada percakapan tetapi juga bentuk komunikasi lain seperti bahasa isyarat, tulisan dan kemahiran visual.

Lewat bercakap boleh disebabkan beberapa masalah dengan:


 • Kebolehan bercakap (ada masalah pada korda suara dan lidah)

 • Kemasukan percakapan (masalah pendengaran)

 • Pemprosesan percakapan (masalah pada otak atau gangguan perkembangan pertuturan)

  Dua jenis masalah lambat bercakap ialah kelewatan ekspresif (kesusahan menggunakan percakapan untuk meminta atau berinteraksi) atau kelewatan reseptif (sukar menafsir atau memahami percakapan orang). Ada juga kanak-kanak yang mengalami gabungan kedua-dua keadaan di atas. 


 • -- Petikan hmetro. Baca SINI.

  2 comments:

  mamalieyna said...

  good info...my arif dh pandai berckp..tapiiiiiii..dlm bahsa dia la..hehehe...

  Mama Hanim said...

  mamalieyna: hehe tq..
  ooohh dh ok la tu arif kan..