ad ld

Wednesday, April 14, 2010

H1N1 ADA LAGI - BEWARE!!!

Salam.. Uols dh habis baca paper hr ni? Mesti perasan kan kes H1N1 terbaru tu. Peguam umur 42thn dari JB, mangsa terbaru H1N1 di Malaysia. W/pn dia korban pertama H1N1 Malaysia thn 2010 ni tp harus diigtkan itu adalah korban ke-78 since thn lps.

Klu uols ada masa, jenguk2 lah web H1N1 Malaysia utk maklumat terkini.
Antara rekod kejadian kluster penyakit serupa Influenza (ILI) yg sempat I copy dri Utusan Malaysia td:

1. SMK Kijal, Kemaman - 7org.
2. Tadika Pasti Al-Ukhuwah, Tmn Sri Kluang - 4org
3. SMK Kuala Nerang, Padang Terap - 6org
4. SMK Dato' Syed Ahmad, Padang Terap - 110rg
5. KDU Smart School, Kota Damansara - 13org
6. SRJK(C) Yak Chee, Batu 8 Puchong - dlm siasatan
7. SK Puchong Indah - dlm siasatan
8. SRJK(C) Ladang Harcroft, Puchong - dlm siasatan
9. SM Teknik Shah Alam - dlm siasatan
10.SK USJ 12, Subang Jaya - dlm siasatan
11.SRJK(C) Chung Hua, Kota Kemuning, Klang - 4org
12.Maahad Tahfiz Cenderah, Jasin - 2org
13.SMK Tun Perak, Jasin - 3org.

So, sama2 lah kita menjaga kebersihan diri dan org2 yg tersayang serta keadaan sekeliling kita agar semuanya sentiasa sihat walafiat. Insya Allah.

--> Penggunaan sanitizer adalah salah satu cara utk membersihkan tangan kita slps memegang sesuatu benda terutamanya kemudahan awam.

6 comments:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

takutnya..teringat anak kat taska lgi..anak anak anak je yg plg saya risau..:(

Mama Hanim said...

Fiza: tu la kan, skang ni mmg kena hati2.. risau gak klu ada anak kecik..

mamalieyna said...

seramnya kan..huhu..nak tau, budak opis eina, ada sorang tak dtg kije hari ni sbb semalam dia g melawat tunangannya yg demam, yg kemudiannya disahkan positif H1N1..takuttt...

so, berjaga2 la sume, ambik langkah pencegahan!

A D I A said...

1 of my close relative pernah kena virus ni, teruk la bila kena. so kita kena berhati2 la. gi tmpt awam tu jgn la suka2 hati bersin sana sini, be considerate sama.

hand sanitizer tu mmg sentiasa kena ada salam bag kan..

Mama Hanim said...

mamalieyna: huhu..hati2 ok.. semoga semuanya sihat2 je..

x rugi kita sentiasa berjaga2, demi kesihatan bersama kan..

Mama Hanim said...

Adia: btul tu, gi tpt awam skang ni mmg kena perhati sekeliling lbh skit dri biasa, bukan apa kot2 lalu dpn org yg asyik bersin je..huhu..

hand sanitizer, tisu wajib ada dlm handbag k..