ad ld

Tuesday, August 11, 2009

APA CER YE?

Salam uols.. Emm, this weekend agak bz la. Jumaat n Sabtu lps kena bg ceramah utk 70 org students kt Hotel Sri Malaysia. Agak gabra gak mula2 tu, ye lah x penah lg I dpt stage hotel cmtu. But, I can handle it after awhile..hehe.. Alhamdullillah.
Tajuk ceramah: Kemahiran Belajar.
Kumpulan sasaran : Pelajar SPM.

Slot mula 9am, sessi I lak yg mula2 rasmi program mereka yg ber'kampung' kt hotel tu selama 3hari. Faham2 saje lah nk amik mood student2 pagi2 buta cmtu kan, byk gak 'skil' terpaksa ditunjukkan utk me'nackle' mereka semua tu..kuikui. Nasib baik mereka ada respon, bukan stakat reti angguk2 geleng2 je. Sessi 2jam tu diharapkan dpt mbri sedikit sebyk kebaikan utk mereka bila kembali ke sekolah nti, insya-Allah.

Smp part penutup, I bagi motivate skit bab mak ayah dorg. Ya, belajar sehebat mana pn, keredhaan ibu bapa tetap amat penting. Pastu I on video klip Aeman kt skrin stage tu, video yg tunjuk pelajar2 bermaafan dgn parent. Apa lg, nangis la dorg tu ramai2, teringat jasa ibu bapa mereka semua. Smoga keinsafan itu berpanjangan hendaknya. ( Ambo pn sedih tingat ma abah di kg jugok ni, hikhikhik )..
Tp cover2 la, nti meleleh lak maskara yg kurang mahal itu..huhu..(kalu mahal,mesti waterproof la plok kan3).

Emm.. mmg best dpt melibatkan diri dlm membentuk anak2 bangsa kita ke arah kebaikan. Tp yg paling best kan, bila dpt hadiah lg2 duit everytime lps bagi ceramah..wakakaka2..
Uols yg cikgu cekgi tu, kalu rasa nok brainwash ur students, jemputlah I bagi ceramah kt skolah uols. Mmg sental cukup2 mcm pakai cuka getah lah..hehe.. Don't worry, free of charge, tp kena pandai bodek lah.. huhu..

15 comments:

T.u.Y.a said...

salam kak wani..
sangat2 menarik dan tertarik ngan n3 tu..
kalau nak brainwash sental abis cikgu2nye leh ke?
keh keh keh..cikgu lak dah banyak lalai leka nih..

puterikurekure said...

huhuhu. tak suka tau motivasi skali ngan brainwash ni. sedih!!!

:)

oneyani said...

wah hebatnye akak...yani pon kalau ade peluang dpt buat mcm tu..nak sgt..

tp byk skill lagi kene blaja..blajar dr akak bole?lalalala~~=p

MuMMy 2 Haqq said...

sy x konpiden ckp depan org. tapi sekali pgg mikropon..sori ye pengerusi majlis..kekeke..

ije said...

balik kg la kak wani kalu rindu ma abah!~

Maswani said...

Salam Cikgu Tuya.. tq utk pujian itu..hehe..
kalau nk brainwash cikgu2 je pn boleh, tp pendekatannya kena lain la skit kan..kena lg kaww la..kihkih..

cikgu lalai ekk? tu la, gaji lbh byk kot skang ni..aarr lari2..

Puteri.. saya dulu pn cmtu gak, x suka..hehe.
tp skang ni leh kata skali semiggu lak kena bagi ceramah..heran2..

Maswani said...

Yani.. hebat ke cmtu? biasa je lh. yani pn mesti boleh buat la kalu ada peluang kan..
nk blaja ekk? yani bw skali coklat ferrero roche 3 kotak..hehe..

Mummy 2 Haqq.. hehe.. tu la, saya dlu pn cmtu gak..
tp skang ni kena ada timer br nk benti pgg mic..kuikui

Ije..hukhuk2..jgn kata gitu, raso nk kelik slalu nih..waaaa...

Gieyana said...

Mas ~ bagus tue kasi kesedaran kt remaja2 kan...kira ko mmg hebat ar bleh bg ceramah gitu...aku mmg x bleh....x confident..hiks!

~ raya ni ko balik kelantan la erk..kita plan nk ke kelantan raya ke3 nnt..hiks!

oneyani said...

ferrero roche 3 kotak???huh xde masalah la

hehehe dgn DAIM sekotak yani dpt bagi=p

nURmALa mAZLan said...

akak..kta teringat masa kita FORm 5.. masa tu ada kursus math kat muzium negara utk pelajar SPM
sabtu dan ahad..masa hari terakhir tu.. sekmen yg last sekali tu, penceramah tu suh semua org tutup mata, pastu dia pasang kan lagu ayah dan ibu nyayian arwah sudirman tu..
wuuuuuaaaaaa!!!! menangis semua org kak..termasuk la kita ni ha..sedih giler.. sampai dia suh buka mata pon kta still nangis lagi..wuuuaaa...tgh tulis komen ni pon kita dok sedih ni kak..
apa kes ni..ahahahha~

nnt akak buat la cam tu gak tau..ehehehe~ kongsi idea, luah rasa..bluwekkkk!!!

Maswani said...

Gieyana.. hebat ke? boleh la hehe..dh mmg ada dlm skop keje aku pn.. org lain pn bleh bt la..

raya mmg la aku blk kelantan, dh mmg kami laki bini pn org kelantan.
ko apa kes raya2 gi kelantan? nangis la ko makan jem nti..huhu..

Maswani said...

Yani.. wah2..bagus betul kalau dpt mentee cm yani ni..berbaloi baloi..hehe
Anda diterima..kihkih2..

Maswani said...

Mala..tu la, kan best kalau dpt bt student2 tu igt smp bila2 cm mala nih.. baru la ada kesan,betul2 powerlah.. hehe..

tq utk idea mala tu..menarik tu utk diapply..thanks..

GreenJade said...

hehehe kalu utk brainwash ambo agak2 bape pengeras nye ek? :p

hehe tu ler kans..bese nk start speech pyh sket..tp bile dh start susoh pulok nk berenti..ahakz :p

Maswani said...

Tinie..hehe..demo pn nk kena brainwash jugok ke?
kalo tahap pertengahan boleh gagoh lg, tp kalo dh tahap kritikal, x dpt den nk nolong..hehe..
masak je ketam 3 rasa, gerenti bleh la..

btul tu, nk warm up mmg agak slow, tp bila dh mula, mic itu ambo yg punya lah..kuikui..