ad ld

Sunday, January 6, 2013

Facebook Waktu Pejabat Satu Bentuk Rasuah - SPRM

Perhatian para peminat tegar Facebook, sila baca ni ye. Dah kuar statement ni daripada SPRM nih. Jom tengok apa cer.

Penjawat awam dan kakitangan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang melayari media sosial atau melibatkan diri dalam hal-hal peribadi semasa waktu bekerja boleh dikategorikan sebagai mempunyai rasuah komited, berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Sebagai contoh, jika seseorang menghabiskan tiga jam semasa beliau ditetapkan waktu bekerja untuk tugas-tugas peribadi, ia boleh disifatkan satu bentuk rasuah sebagai Kerajaan terpaksa membayar pekerja untuk menggunakan sepenuhnya tempoh bekerja untuk menyelesaikan tugas-tugas yang berkaitan dengan bidang tugas masing-masing, " kata SPRM Timbalan Ketua Pesuruhjaya Datuk Sutinah Sutan.

Ini juga digunakan kepada mereka yang melayari Facebook atau lain-lain bentuk media sosial, kerana tindakan sedemikian boleh dianggap sebagai terpesong daripada spesifikasi kerja mereka, katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani ikrar integriti korporat oleh Kumpulan Melaka Berhad (KMB) di sebuah hotel di sini semalam.

KMB adalah agensi kerajaan negeri yang pertama untuk menandatangani ikrar yang bertujuan mewujudkan persekitaran perniagaan yang bebas daripada rasuah dan menegakkan prinsip anti-rasuah.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Ali Rustam adalah tetamu kehormat pada majlis itu. Sutinah berkata perbuatan terlibat dalam tugas-tugas peribadi semasa waktu bekerja boleh dianggap sebagai melanggar kontrak pekerjaan dan pesalah boleh menghadapi tindakan disiplin oleh lembaga tatatertib. Beliau berkata bahawa walaupun kesalahan itu tidak dilindungi di bawah Akta SPRM, suruhanjaya itu boleh menasihati lembaga tatatertib pada jenis tindakan dikenakan terhadap kakitangan ingkar.

Sementara itu, Sutinah mengesahkan bahawa suruhanjaya itu telah mula menyaring calon-calon pilihan raya umum berikutan permintaan dari kedua-dua Barisan Nasional dan Pembangkang.

Sementara itu, Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman menggesa kakitangan awam memberi keutamaan kepada tugas mereka semasa waktu bekerja.

"Walaupun media sosial adalah cara yang baik untuk menggalakkan orang ramai untuk menjadi lebih celik teknologi mengenai hal ehwal semasa, penjawat awam perlu mendedikasikan waktu kerja kepada jabatan dan kementerian masing-masing, atau agensi," katanya.

Beliau juga mencadangkan memberi satu mekanisme yang sesuai untuk menentukan apa jenis laman web yang tidak boleh dilayari oleh penjawat awam semasa waktu bekerja, yang dianggap terpesong daripada spesifikasi kerja mereka. "Perlu ada garis panduan yang jelas, bukan hanya untuk pekerja untuk memahami apakah tindakan yang boleh dikenakan, tetapi juga untuk jawatankuasa tatatertib untuk menentukan apa yang ada dalam skop kerja dan apa yang tidak," katanya. mstar

-- Rebat RM200 Beli Telefon Pintar Tiada Had Harga

6 comments:

eray said...

betul kene amanah masa kerja di pejabat

ieda said...

haa harap2 semua kakitangan kerajaan speciallynya lah kan ekke .. beringatlahh dgn berita nie ;)

Kniedaz said...

Xboleh komen lebih...macam tempat kerja saya dia bg guna FB dengan talian terhad...sebab diorg pun set up akaun fb untuk staf2 beri komen, kritikan atau buat aduan...

Mama Hanim said...

eray: tu la pasal tp bergantung juga skop bidang kerja dan keperluan pekerja itu sendiri.

Tq sudi datang blog ni.

Mama Hanim said...

ieda: cmne agak nya dunia facebook di siang hari nanti ye kak..huhu..

Mama Hanim said...

Kniedaz: betul tu, mcm ofis saya jugak, dlm bidang education mmg guna internet mcm fb n blog utk communicate dgn students, check result exam la, update topik subjek baru la n byk lagi.. mmg perlu media sosial kan..