ad ld

Thursday, July 5, 2012

Ketupat Sotong Makanan Kelantan

Ini namanya ketupat sotong, femes kt Kelate nun. Biasa lah hri khamis cmni mmg tingat nk blk kg je lah, tgk plak picca ni makin kuat jadinya.

Ekceli ni masa blk kg last week, hasil tangan my Ma, terbaiklah. Paling seronok my hubby lah, sbb mak mertua dia tu akan tya nk makan apa tiap kali tepon nk blk kg.

Mula kuar menu, oooo blk bln lps nasi kerabu, dlu nasi ayam esok bt ketupat sotong la plok. Suka hati dia je order dgn my Ma, seb baik dpt tumpang makan skali kan..hehe.

Ma mmg suka masak, dpt menantu plak jenis makan baik punya, layan le. Penah satu hari dlu kt umah my sister di Cheras, ada sambal ikan bilis. Masa makan tu my hubby kata tu sambal Ma bt kan, mama kata bukan kot mestilah kngah yg bt.

Dia berkeras kata confirm Ma yg bt coz taste cmtu, try tya kngah betul x. Kebtulan kngah bru kuar umah, terus call tya dia,' Sedap sambal kngah, pandai buat tp A.Ery kata tu Ma bt? Selamba kngah jwb,' Betul la, Ma kirim tu. Then call Ma plak, makin 'masuk hati' la org tua tu dgn menantu dia kan. Bangga sat en Ery bila mother in law dia puji,' Pandai Abe Ery bleh kenal hok Ma masok'. Huhu kejelesan serta merta terserlah di kala itu.. Redha je lah.

5 comments:

Bionic women said...

me rindu sangat kat kelate..
tapi sayangnya mak mertua me x boleh memasak..x larat dah..huhuhu

ieda said...

memang terbaik
ada yg pedas dan manis kan
yg manis akk pernah makan
mak aihhhhhhhhhhh huhu

ef.ae said...

is it anything like nasi lemak's sambal sotong?

Citarasa Rinduan said...

terliur...

wahhhhhhhhh... pasti sedap, lagi2 mak atau mertua y masak

Cik Beruang said...

x pernah makan lg sbb tak suka manis. hehehe.