ad ld

Friday, May 8, 2009

STOK DARI KAMPUNG



Tiap kali kami balik dr kg, pastinya ada bekalan makanan disediakan oleh Ma utk kami di perantauan. Ma I suka masak n mmg best.. Laki I pn suka masakan Ma n dh mcm kebiasaan, En Eri akan tepon mak mertua nya utk 'mengorder' menu nya siap2 sblm bertolak balik kg. 'Ma, mlm ni nk make nasi ayam'.

Dia mmg makan byk bila blk kg, kdg2 terpaksa ( erti lain - Bodek ). Mana tak nya, dr Kedah mesti terus ke kg dia. Selera betul dia makan di situ, masakan mak katakan.. Lps 5-6jam kt situ, kami akan ke kg I lak..(dekat je, jarak 15km je). Berulang 5-6kali sehari pn bleh..hehe.. Kt PCB, hubby akan makan lg, katanya w/pn dh kenyang kne makan jugok coz nk jaga hati mertua katakan. Pastu mulalah 'overload', nk cakap pn xleh, main angguk2 je..huhu..

Ma I penah kata, Napok Eri make byok tp bakpo tiap kali blk ko(makin) kurus? Terus dia jwb, Anok Ma x masak sedap ginih!!! Uikk, selamba je komdem dpn Ma, nasib baik ibu I sendiri, kalau ibu mertua alamak kne potong markah la calon menantu terbaik..kihkih2.. I pn heran cmne hubby bleh kurus skit, maybe coz byk guna tenaga sejak dia further study tu kot..I mmg jeles di situ..huhu..
See d'picca? Sori, Saja I fokus part tu coz org tua2 kata nk pikat suami kenalah tahu seleranya..Betul x? Tlg jgn muntah ye..wuekkk!!!!



Ok, bekalan yg dibawa ke Kedah kali ni - jeruk pauh(mangga), kepok lekor, serunding, tapai n of course termasuklah budu..hehe.. Skit je foto yg dan disnap coz byk dh abih dimakan..Sedap beb.. Tgklah jeruk tu, penuh 1 balang tp dh tggal separuh kena belasah dgn hubby, padahal br 3hari dr kampung.



Sambal ikan bilis pn ada, mmg fevret hubby tp I risau gak kot2 jd high blood pressure coz dia bleh ratah cmtu je. Bini nasihat pn x layan, dia bt dono je. Apa sgt la ikan bilis, org hok hisap rokok tu lg bahaya tp relaks je. Aduss, tak tau aku nk jwp itu statement daa..

20 comments:

pinkiss said...

sedapnya itu jeruk. adoila.. kasik sikit.

Maswani said...

Cik noni.. air tangan ibu..mmg sedap hingga menjilat jari itu jeruk.. huhu..

nURmALa mAZLan said...

terliur pulak tgk jeruk tu..

mumy said...

nk sket jeruk tu..dh terliur dh ni..

De' Sal said...

Terliur weh jeruk tu,mak buat ke beli.sonotnya balik kampung.

kak sal pun kalau balik,penuh dengan bekalan dari kampung.

Ann GreenStrawberry said...

sedap jer jeruk tuh

~ mizzAmy ~ said...

terliur la.... btw, my ma pun suka beli buah untuk kami2 balik ke KL. kekadang amy amik sikit jer buah tuh. bukan sebab apa, takut buat rosak je buah banyak2. bukan jenis pemakan pun.

As said...

sedap nyer... terliuq jap... mmg peberet kami jeruk tuh... kalo mkn 1 balang pun bleh... whakakakakakak

Maswani said...

Mala.. tggu la 2-3bln lg, jeruk akan jadi teman awak la..hehe..


Mumy....mai la umah,cpt2 sblm kehabisan stok..huhu..

Maswani said...

Kak Sal, Ma wani yg buat jeruk tu.. pokok pauh dpn umah je kt kg tu, mmg sokmo la ada jeruk..

Kak Sal blk kelate kt mana?


Ann.. mmg sedap le..


MizzAmy.. cmtu lah org tua igt kt kita kan..
Kalau kami lak bkn stakat habis, x cukup ada la buah2 tu.. makan baik punya..hehe..

Maswani said...

As.. mmg sedap.. mmmm..boleh kata ramai yg suka jeruk kan..

naurah makwa said...

kat cni dah bleh bau itew jeruk

T.u.Y.a said...

kak wani..jangan la bg Tuya jeles gini..ni yang nak ajak eri balik Gua Musang gak nih..
ehhh..x pasan kan...nama cik abe kito serupo deh?hehehhe

helena's said...

saya suke jeruk!

masviona said...

huksss...ikan kan jeruk salak tadi rupanya jeruk pauh...huhuhu

Maswani said...

Naurah..bau pn dh sedap kalau makan lg la kaw..hehe..


Tuya.. sila menjeleskan diri..huhu..

mmg patut tuya blk g.muse pn, mana aci asik balik johor je..ikeke..
kak wani jugok terperasan itu laki nama nya sama lah..

Maswani said...

helena..jeruk mmg sodap..i like it..


Masviona.. ikan jeruk, pauh jeruk, semua nya sedap.. miggu ni makan nasi cm org kerja sawah...hahaha..

nurul said...

kak , nnurul nk make budu..jeruk boleh beli di penang.huhu

GreenJade said...

Wani....nk jeruk pauh siket..nakkkkk

*meleleh air lior dah nih uhuk **

Maswani said...

Nurul..budu ada stgh dozen ni..nk ke? hehe..


Tini... dtg kedah la..br kering air liur tu..hehe..