ad ld

Tuesday, May 5, 2009

KELANTAN - KEDAH 350km 6jam



Salam semua..I dh selamat smp Kedah kul 9pm Ahad lps. Alhamdullillah, semuanya slmt w/pn sgt penat. Hujan lebat mula dr Puncak Titiwangsa hinggalah ke Kuala Ketil, memaksa kebykan kereta dipandu agak perlahan, ada tika nya speedometer just show 40km/h. Mmg sgt boring bila keta bergerak perlahan2 bumper to bumper cm kt plaza tol padahal di area hutan yg berbukit curam.

Tp apa nk bt, jln tu je yg ada utk perhubungan Pantai Timur - Utara. Cuti umum cm ni, ditambah lak status jln sdg dibaiki, mmg agak mencabar kesabaran para pemandu lbh2 lg mcm laki aku yg suka drive laju2(masa balik kg je laju, tp bila nk g kedah slow je xde mood). Biasanya 4jam je tp ni dh jd 6jam, mau x hangin En.Eri tu. Dh lah dia tgh frust tu(citer n3 lain lak). Sabau je lah, nasib baik Hanim dh tido awal2, kalau x mesti dia pn meragam duk dlm keta lama2.. Uols tgk gmbr tu, tgh tido pn Hanim control ayu lagik. Bantal dh ada pn still lapik dgn tangan cm org dh besar2 konon..hehe..



Minyak dh isi full tank siap2 kt KB, kalu x alamak buang karan je Q kt petrol pump lps tu. Mmg ramai giler, silap2 nk g toilet pn xleh, kne tahan smp Sg Petani. If nk kencing ok lg bleh tahan kot, tp klu rasa nk 'melabur' teruk lah, silap2 buruk tali usus..hehe.. ( Sediakan Beg Plastik )- Kalau sanggup la..huhu..

Turun 3pm smp 9pm, penat2.. Kalaulah ada h/way cm PLUS tu terus ke KB, alangkah bestnya.. Apapun, adat mnjdi perantau, terima je lah..

--> Dh mula keje, tp hati ku masih kt kg..

29 comments:

Aspalela said...

Bestnya balik kg...hehehhe

Gieyana said...

risau kn bila hujan turun especially jln yg mncabar..takut woo..

imanshah said...

Lebuh Raya tu banyak kenangan pada saya..eksiden, keta rosak lah..tapi pengalaman mendewasakan

De' Sal said...

Betul tu dik oii....akak ni dah berpuluh tahun dok merantau.

masa balik kampung bukan main happy,tapi bila dah sampai masa datang balik, punyalah malas.

cuti sekolah ni akak balik, ni pun dah lama tak balik.

*SiRibenMerah said...

walaweh.. jarak perjalanan kita hampir sama cuma haluan nye x sama..
buhsan wehhhhh..
arini mood merangkak2.. adeshhhhh~

*chaiyok-chaiyok kak wani*

syanis said...

huhuhu 6 jam dlm keta... pergh.... berakor muntot... hehhehe

naurah makwa said...

lama giler..6 jam tuh..bleh keras punggok.

nURmALa mAZLan said...

mak aii...
6 jam tu...

atty's said...

beshnya balik kg..walupun perjalanan memakan masa berjam2

ani said...

kak wani, sy pun tersangkut dlm jem masa nak blk kl ahad ari tu, tension je atas jalan....start jem dr bentong lg smpi...
dah la ujan, mlm plak tu...sy drive sorg2...mmg rasa cuak je sepanjang jalan tu...nasib baik la selamat smpi umah...

nurulzia said...

hi..salam perkenalan..
i put ur link oready ok..

Maswani said...

Aspa...mmg best, penat tp berbaloi - baloi..hehe..

Gie, risau coz driver perlu lbh fokus n berhati2, jln licin..

Maswani said...

Imanshah....kami juga mmg byk pengalaman manis pahit dgn Lebuh Raya tu..
Keta kami penah overheat,berasap masa daki bukit sblm smp Tasik Banding..Masa tu peknen 7bln, takut sgt..


Kak Sal..nasib org merantau kan..stakat cuti 2-3hari mmg x cukup..

cuti skolah hjg bln ni kan..hepi holiday kak..

Maswani said...

Cik Riben..huhu..sama ekk..
mood kak wani pn x brp ok 2-3hari ni, maklumlah still tingat kg katakan..

cmne nenek kt Singapore? bos x bising ke minta cuti last minutes?
smoga cpt sembuh..

Syanis....bukan stakat berakar la, leh tersimpul urat kentut u..huhu..

Maswani said...

Naurah..yg bulat pn leh jadi leper le..hehe..


Nurmala..kalau nk test ketahanan mental, boleh la try jalan tu..hehe..

Kak Atty's..mmg best, berbaloi jmp org tua kan.. tenang je rasa dpt tatap wajah ibu bapa kita..

Maswani said...

Ani, kak mmg tabik la ani berani drive sorg2 kb-kl.. lebih 500km kan, jln lak mmg adventure..

adik kak pn duk k.l, cheras tp kak x prefer dia drive sorg2..yela, anak dara kan, risau gak..hehe..

kdg2 tu masa cuti umum cmni, dorg balik ikut h/way plus mari kedah dlu, pastu kami balik konvoi la..ikut sini jln x jem skit..


NurulZia..tq.. u also listed a.s.ap..

masviona said...

lalu je ke kat kok lanas....pesal tak singgah...hiksss

Maswani said...

Viona.. Lalu je lah, doh tuan rumah xdok..

singgah beli budu je kat Jelira Mini Market tu..hehe..

MaDihays{Ida} said...

terpaksa la redah je jem tu,
nak buat camner kan..

ije said...

kampung setia menanti kak wani untuk kembali dijenguk. jgn rindu2 ye. ehe

neezareef said...

bila dah tgglkn kg gitu lah..melekat je hati kt sana

Maswani said...

Madihays..terpaksalah..xde jalan lain dh..huhu..



Ije.. kg mmg sokmo ada, tp masa x tggu kita.. masa amat berharga kan..



Neezareef.. tempat jatuh lgkan dikenang, inikan pula tempat asal kita kan..

zeti said...

zeti pun penah guna jln ni.. tp kene ati2 la kan..

seroja said...

balik kg mmg best kan kak..
walaupon letih..
hati berbunga2 je..
rase cam xmo balik...

Maswani said...

Zeti..mmg adventure kan jln tu..mana2 pn mmg slalu kne hati2..
tq dtg sini..


Seroja..mmg best balik kg..kalau boleh, x mau masa bergerak..huhu..

~ mizzAmy ~ said...

kalau kat KL pun camtuh gak. dari tol gombak dah berderet kereta sampai lah ke Raub. amy dah cerdik skang nih. kalau nak cuti time cuti2 umum, kena gerak a day before org sibuk nak balik ke kampung. and balik ke KL lak, sama ada a day before org balik atau selepas org dah start kerja. ;)

Maswani said...

MizzAmy.. skang ni mana2 jln pn jem..
adik kak yg duk cheras tu dh fed-up balik jln raub..dia dtg kedah dulu, pastu br kami konvoi balik kg..

GreenJade said...

jauh gak tuh..keras gak montot tuh hehe :D

pepon syukur slmt pegi & blk :)

Maswani said...

Jade..boleh tahan la jauh tu..yg bulat pn leh jd leper uik..huhu..