ad ld

Sunday, March 22, 2009

ADVENTURE JOURNEY

Salam uols..Setelah 4.5jam perjalanan dr KB, I n famili smp kedah. Agak memenatkan especially Papa yg drive non stop. Mulanya plan nk bertolak kul 2pm, tp tertunda till 6pm coz keta tgh repair. Kami seboleh2 nya mmg nk elak perjalanan lps kul 5pm, paham2 je lah jalan Kelantan - Kedah mmg mencabar skill driver, berbukit bukau, line hp zero, xde kg org n paling dirisaukan kot2 terjumpa 'big thing'(gajah liar).

Gajah2 tu biasa nya kuar main2 n cari makan kt tepi jalan berbukit tu kul 6pm ke atas. Dh byk kali kami terserempak dgn gajah2 tu b4 this, tp Alhamdulillah everything fine. If uols lalu jalan timur-barat tu,compem akan jumpa signboard; AWAS!!GAJAH LIAR MELINTAS!! Jgn bunyikan hon, padamkan lampu jika waktu malam,tggu hingga gajah selesai melintas!! Perhh..mmg mengujakan..

Tu yg buat kami agak fobia bertolak lewat ptg. Kalu area Tasik Banding, uols akan terserempak dgn bilangan yg byk, kekadang 14 - 20ekor..Tu Papa yg kira waktu tggu mereka lesai melintas sambil lenggang2 kangkung tu, I sori la nk tgk lama2,takut giler oii, tu gajah liar bukannya gajah dlm zoo Melaka..huhu..

Penah kami kne tggu dlm gelap kul 8pm kt area Empangan Pergau, berdoa je dlm hati agar keta lain dari belakang x laju sgt kot2 terlanggar kami coz kena off semua lampu, Gajah kt depan kami yg landing elok je tu ada la sebesar kepala trailer. Takut giler.. Stgh jam jugak le kami Q kt situ,nasib baik ada 2 lg keta dr belakang join kami tggu gajah tu beredar dr tgh jalan. Mmg x muat nk lalu selagi gajah tu x bangun..Kata org2 yg biasa lalu situ, Gajah tu besar pelik coz pangkat Penghulu, dia jln pn sekor je, x mcm group lain..

P/S: mORAL OF THE Story, Rancang Perjalanan Anda!!

27 comments:

Gieyana said...

kesiannyer..mesti tired kn!hmmm bknnya line Celcom ader ka?

norainiammran said...

adeh laaa seramnya.. gajah liar tu!!!

khaLifah feDi [ THE PEIN ] said...

wah gajah suke2 kuar mlm2 ekk..takpelah cik wanie..dh jln dye..kite wdh kacau tempat dey kn..sabor aje..

maswani said...

Gieyana..kami pakai maxis..tu la, mmg kena beli celcom lak utk standby..huhu..

Ain..mana x seramnya, compem berdiri bulu roma la..

KF..mmg dh jalan dia, lgpn byk sgt keje2 cari balak area tu..ganggu habitat dia..

Lindah: Kamal: Nuha said...

salam kenal..terima kasih drop by nyer...nice blog jugak :D

khaLifah feDi [ THE PEIN ] said...

emm..btolx2..[gaya upin] ^-^

neezareef said...

wahh..mengerikan jek senarionye...takut gak kan kalo tgh2 tgg dlm gelap tu kete blkg x pasan kita kt dpn tgh tgg gajah melintas

mazzura said...

kite g kedah area alor senibong ngan alor setar

Yanmie said...

huhuhu...takutnya ler kalau terserempak ngan gajah liar tu...kena selalu beringat tu...

JIVEBUMZ said...

salam kenalan.. i link ur blog ok

masviona said...

aah mmg2 pun.....saya pernah gak jumpe gagah liar masa otw Perak-kelantan or vice versa....huhuhu..seram siot

nURmALa mAZLan said...

fuh...
kita x pernah la terserempak ngan gajah liar ni.. mesti takut kan kak..

CuTeMiUt78 said...

alamak hai.. gajah liar plak dah

atty's said...

takut jugak..kty baca citer maswani pasai gajah..

Emy Omar said...

Sure penat eh..
salam perkenalan dari saya juge

UnGu VioLet said...

pengalaman.. mmg pengalaman tue..

maswani said...

Lindah..tq sudi dtg..ada masa,dtglah lg ye..

Neezareef..takut giler, segala doa habis dibaca..mmg xleh nk gambarkan perasaan masa tu..

Mazzura..oo,saya pn slalu g alor star..

Yanmie..mmg takut..sebab tu kena tgk jam sblm mula perjalanan..

Jivebumz..salam..tq sudi link..nti link awak juga..tq..

Masviona..sesapa yg sokmo guna jln tu tahu la, kalu x jumpa gajah real pn, bila tgk signboard dia pn dh takut kan..hati2 ye..

Nurmala..boleh la dijadikan panduan utk sesapa yg nk ke Pantai Timur ikut jalan Grik tu..kalu kebetulan awak lalu sana, perhati signboard kt area tasik banding n pergau..

CuteMiut..Kata org2 tua,kena jaga mmulut sebelum lalu jalan tu..jgn duk sebut nk jumpa gajah lak..tp semuanya urusan Tuhan kan..

Atty's..mmg takut mndgrnya, tp bila tgk real depan mata, Tuhan saja yg tahu rasa nya..

Emy Omar..tq sudi dtg..ada masa,dtglah lg..

Ungu Violet..pengalaman mendewasakan kita ..huhu..

eya said...

ade pangkat jugak ek pak jah tu..kalo PM dia cmne la ek,abeh 1 utan dia konker..

NONIE AZIZ said...

teringat masa kecik-kecik dulu kalau balik Johor kitaorang lalu Grik abah selalu cakap kawasan banyak gajah lintas...

maswani said...

E-yya..terserempak dgn ng sekor tu pn dh ketar lutut,kalau yg pangkat lg atas x tau la cmne..huhu..

Nonie..mmg takut la kan..sama2 lah kita berhati-hati ye..

mama mya said...

mcm seram lak dengar citer gajah nie.. kot2 laa saya yg lalu lagi pelik pi amik gambo gajah tue huhuhu mau kena pijak

Ajwin Ajeera said...

sy tak pernah smpai kelantan.
huhu
:(

Lindah: Kamal: Nuha said...

VOTE EARTH yer..

Diana-k said...

yer betol..
tapi takkan nak bertolak kol 2-3 pagi kan.. wakaka...harus asyik benti tepi jalan jee ngantokk...

Maswani said...

Mama mya..ha, jgn igt leh amik gambo suka2 cm kt zoo lak, nti kena kejar lari x cukup tanah la..huhu..

Ajwin..nti nk gi kelantan bw lah duit byk2, soping kt pengkalan kubur, murah2 je..hehe..

Lindah..i agree wit u..

Diana-k..tau tak pe..huhu..

ani said...

masa sy study kat mrsm pdrm dulu slalu gak ulang alik jln tu....tp blom pernah lg jumpe gajah area situ...yg klakanye, adek mcm mengharap sgt ada gajah klu time kitorg lalu jln tu...sbb dia nak tgk gajah...huhuhu...

org kalau blh x nak jumpe gajah, dia nak jumpe plak =)

Maswani said...

Ani..oooo,x penah jupo ekk..sepanjang 5tahun kak duk kedah ni,byk kali doh jupo..Takut sugoh..

Adik2 biasa lah,teruja igt nk tgk mcm dlm zoo..hehe..